Adobe Alternatieven

Bij Studio Spinlink maken we gebruik van diverse programma’s op het gebied van grafische vormgeving. Er zijn programma’s  waarvoor je moet betalen, maar de gratis versies zijn over het algemeen even goed bruikbaar. Het ene programma biedt meer dan het andere en ze zijn ook niet allemaal even gemakkelijk om mee te werken. Probeer daarom de verschillende mogelijkheden uit en bekijk wat het beste wat jou past.

Hieronder vind je informatie over een zestal verschillende programma’s die wij je kunnen aanbevelen. 

 GIMP – Photoshop

GNU Image Manipulation Program (GIMP) is een grafisch programma voor digitale beeldbewerking, zoals het bewerken van foto’s op je computer. Het programma is o.a. beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS en je kunt er gratis gebruik van maken.

GIMP is zeer vriendelijk in het gebruik en wordt wel vergeleken met commerciële programma’s als Adobe Photoshop.  Het is ook goed bruikbaar voor filmproducties en het verwerken van foto’s.

Naast het eigen bestandsformaat XCF, ondersteunt GIMP ook diverse andere bestandsformaten. Op YouTube kun je kijken naar tutorials die het gebruik van GIMP demonstreren.

Net als Photoshop maakt GIMP gebruik van curves, levels en maskers. Ook wordt GIMP vaak gebruikt voor digital art.

Krita – Photoshop

Als je op zoek bent naar een alternatief voor het maken van digital art, dan is Krita de beste optie. De interface lijkt veel op die van Photoshop en daarom is Krita gemakkelijk te gebruiken. Net als GIMP is het een gratis grafisch programma. Je kunt er niet alleen bestaande afbeeldingen mee bewerken, maar ook nieuwe aanmaken.

Inkscape – Illustrator

Inkscape is zeer geschikt voor tekenen en bewerken. Het gebruikt net als Illustrator SVG’s. De interface is redelijk simpel, maar je kunt er zeer gedetailleerde en gecompliceerde ontwerpen mee maken. Inkscape is beschikbaar via Linux, MacOs en Windows. Het beschikt ook over een groot aantal geavanceerde tools en je kunt gebruik maken van de vector.

Canva – Indesign

Canva is een alternatief voor InDesign, maar is vooral een overall design tool. Het programma is zeer geschikt voor het maken van graphics, zoals posters en flyers. Naast de premium versie is er een gratis versie beschikbaar die ook goed werkt.

Scribus – InDesign

 Als je een alternatief zoekt voor InDesign, dan kun je terecht bij Scribus. Het heeft een hoge learning curve en is zeer uitgebreid, maar er is een handige handleiding beschikbaar, zodat je het wel onder de knie kunt krijgen. Met Scribus heb je wel minder mogelijkheden dan met InDesign en is vooral geschikt voor de basis opmaak van boeken.

 DaVinci Resolve – Premiere Pro

 Tenslotte is er nog Davinci Resolve. Het is een programma dat je goed kunt gebruiken voor kleurcorrecties en voor edit-werk. Davinci Resolve heeft onlangs een update gehad voor Firelight en Fusion Tab. Daardoor is het een goede app voor het editten van geluid en visuals effects als je een video maakt. Het is ook een redelijk alternatief voor After Effects. Je hebt er wel een krachtige computer voor nodig.♦

Adobe Alternatieven